Składniki & przygotowanie
Potrzebujesz:
- 1,5 litra wody
- pęczek botwiny
- 300 ml śmietanki z nerkowców (użyłam z firmy Ecomil)
- ogórek
- 10 rzodkiewek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pęczek koperku
- cukier
- sól
- pieprz
Przygotowanie :
- Botwinkę umyć i podzielić na 3 części: buraki, łodygi i liście.
- Buraki delikatnie obrać i pokroić w kostkę. Łodygi i liście poszatkować.
- Zagotować wodę i wrzucić buraki. Gotować na małym ogniu około 5 minut, aż zmiękną. Następnie dodać łodygi, a po chwili liście. Wlać ocet i zagotować. Dodać łyżkę cukru, sól, pieprz i zdjąć z ognia. Odstawić do wystygnięcia.
- Pozbyć się gniazd z ogórka i pokroić go w plastry. Rzodkiewkę pokroić na ćwiartki. Czosnek przecisnąć przez praskę, a koperek posiekać.
- Zimny wywar z botwinki połączyć ze śmietanką, następnie dodać ogórka, rzodkiewkę i czosnek. Wymieszać. Dodać oliwę, doprawić sokiem z cytryny i przyprawami. Na koniec posypać koperkiem.
- Chłodnik schłodzić w lodówce i podawać na zimno.
Wegański chłodnik z botwinką, ogórkiem i rzodkiewką
Wydrukuj przepisSkładniki
- 1,5 litra wody
- pęczek botwiny
- 300 ml śmietanki z nerkowców (użyłam z firmy Ecomil)
- ogórek
- 10 rzodkiewek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pęczek koperku
- cukier
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Botwinkę umyć i podzielić na 3 części: buraki, łodygi i liście.
Buraki delikatnie obrać i pokroić w kostkę. Łodygi i liście poszatkować.
Zagotować wodę i wrzucić buraki. Gotować na małym ogniu około 5 minut, aż zmiękną. Następnie dodać łodygi, a po chwili liście. Wlać ocet i zagotować. Dodać łyżkę cukru, sól, pieprz i zdjąć z ognia. Odstawić do wystygnięcia.
Pozbyć się gniazd z ogórka i pokroić go w plastry. Rzodkiewkę pokroić na ćwiartki. Czosnek przecisnąć przez praskę, a koperek posiekać.
Zimny wywar z botwinki połączyć ze śmietanką, następnie dodać ogórka, rzodkiewkę i czosnek. Wymieszać. Dodać oliwę, doprawić sokiem z cytryny i przyprawami. Na koniec posypać koperkiem.
Chłodnik schłodzić w lodówce i podawać na zimno.
Brak komentarzy