Przekąski/ Śniadania

Wegański pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej

Pasztet bez mięsa, zrobiony z kaszy jaglanej oraz zielonej i czerwonej soczewicy. Przepis jest wegański a smakuje równie dobrze jak jego klasyczna wersja 🙂

Składniki & przygotowanie

Będziesz potrzebować :

  • 100 g zielonej soczewicy
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 czerwone cebule
  • 100 ml oleju
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 3 łyżeczki cukru brązowego
  • sól, pieprz
  • łyżka masła ( użyłam wegańskiego)
  • olej do wysmarowania formy

Przygotowanie:

  1. Kasze i soczewicę wypłukać pod bieżącą wodą ( każdą z osobna). Wsypać do trzech garnków. Każdą z nich zalać 200 ml wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem:

– kaszę jaglaną i czerwoną soczewicę około 13 minut aż zmięknie a nawet będzie rozgotowana. Zostawić pod przykryciem do ugotowania zielonej soczewicy

– zieloną soczewicę gotować około 25 minut.

  1. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i dodać cebulę, ziele angielskie i liście laurowe. Gdy się zeszkli dodać łyżeczkę cukru i smażyć jeszcze kilka sekund.
  2. Do usmażonej cebuli dodać kaszę i soczewicę. Wymieszać. Doprawić gałką muszkatołową, majerankiem, papryką, solą i pieprzem.
  3. Masę na pasztet zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać olej i wymieszać. Jeśli trzeba- ponownie doprawić.
  4. Formę o rozmiarach 20 x 11 cm wysmarować olejem i przełożyć masę na pasztet. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Porady:

Masę na pasztet mielimy razem z zielem i liściem laurowym.

Możesz użyć blendera i zmielić masę razem z olejem.

Pasztet zostawić na 2 godziny do wystygnięcia i dopiero wyciągnąć z formy.

 

Wegański pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej

Wydrukuj przepis
Czas przygotowania: 1,5 godziny

Składniki

  • 100 g zielonej soczewicy
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 czerwone cebule
  • 100 ml oleju
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 papryki słodkiej
  • 3 łyżeczki cukru brązowego
  • sól, pieprz
  • łyżka masła ( użyłam wegańskiego)
  • olej do wysmarowania formy

Sposób przygotowania

1

Kasze i soczewicę wypłukać pod bieżącą wodą ( każdą z osobna). Wsypać do trzech garnków. Każdą z nich zalać 200 ml wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem:

2

- kaszę jaglaną i czerwoną soczewicę około 13 minut aż zmięknie a nawet będzie rozgotowana. Zostawić pod przykryciem do ugotowania zielonej soczewicy

3

- zieloną soczewicę gotować około 25 minut.

4

Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i dodać cebulę, ziele angielskie i liście laurowe. Gdy się zeszkli dodać łyżeczkę cukru i smażyć jeszcze kilka sekund.

5

Do usmażonej cebuli dodać kaszę i soczewicę. Wymieszać. Doprawić gałką muszkatołową, majerankiem, papryką, solą i pieprzem.

6

Masę na pasztet zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać olej i wymieszać. Jeśli trzeba- ponownie doprawić.

7

Formę o rozmiarach.. wysmarować olejem i przełożyć masę na pasztet. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Notatki

Masę na pasztet mielimy razem z zielem i liściem laurowym. Możesz użyć blendera i zmielić masę razem z olejem. Pasztet zostawić na 2 godziny do wystygnięcia i dopiero wyciągnąć z formy.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz