Dania główne/ Lekkostrawne/ Wegańskie

Wegańskie kotlety z buraka i kaszy jaglanej

 

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania 12 kotlecików będziesz potrzebować:

  • 100 g suchej kasz jaglanej (około 300 g ugotowanej)
  • 500 g ugotowanych buraków bez skóry
  • 30 g płatków owsianych
  • 1 łyżka mielonego złotego siemienia lnianego
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
  • 1,5 łyżki majeranku
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • około 100 g bezglutenowej bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • olej

Dodatkowo:

  • rękawiczki jednorazowe do tarcia buraków i formowania kotlecików
  • papier do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
  2. Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać na sicie. Przesypać do garnka i zalać zimną wodą około 1,5 cm nad kaszę. Wsypać szczyptę soli i gotować pod przykryciem około 13 minut, aż będzie miękka.
  3. Buraki zetrzeć na tarce na małych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  4. Do miski wsypać ugotowaną kaszę jaglaną, buraki i cebulę. Wymieszać i dodać płatki owsiane i siemię lniane.
  5. Masę przyprawić czosnkiem niedźwiedzim, majerankiem, papryką wędzoną, solą i pieprzem. Wlać 2 łyżki oleju i wymieszać dokładnie. Odstawić na 10 minut.
  6. Na blacie ułożyć dwa talerze. Do jednego wlać 2 łyżki oleju a na drugi wysypać trochę bułki tartej. Z masy buraczanej uformować kotlecika i za pomocą dłoni zwilżać go z wierzchu olejem. Następnie obtoczyć w bułce tartej i odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Powtórzyć czynność z resztą masy.
  7. Blachę z kotlecikami włożyć do piekarnika i piec około 40 minut.
  8. Kotlety buraczane wyjąć z piekarnika i przełożyć na talerze.

Porady:

Czosnek niedźwiedzi możesz zamienić na zwykły czosnek.

Masę buraczaną ostawić na 10 minut, aby płatki owsiane zmiękły i skleiły masę.

Czas pieczenia zależy od wielkości kotlecików.

Na Instagramie w wyróżnionych relacjach możesz zobaczyć, jak przygotowywałam te kotleciki.

Kotleciki można podawać tradycyjnie z ziemniakami i mizerią lub z humusem i sałatą.

Wegańskie kotlety z buraka i kaszy jaglanej

Wydrukuj przepis
Porcje: 12 Czas przygotowania: 30 minut + 40 minut pieczenie

Składniki

  • 100 g suchej kasz jaglanej (około 300 g ugotowanej)
  • 500 g ugotowanych buraków bez skóry
  • 30 g płatków owsianych
  • 1 łyżka mielonego złotego siemienia lnianego
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
  • 1,5 łyżki majeranku
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • około 100 g bezglutenowej bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • Dodatkowo:
  • rękawiczki jednorazowe do tarcia buraków i formowania kotlecików
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania

1

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.

2

Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać na sicie. Przesypać do garnka i zalać zimną wodą około 1,5 cm nad kaszę. Wsypać szczyptę soli i gotować pod przykryciem około 13 minut, aż będzie miękka. 

3

Buraki zetrzeć na tarce na małych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

4

Do miski wsypać ugotowaną kaszę jaglaną, buraki i cebulę. Wymieszać i dodać płatki owsiane i siemię lniane.

5

Masę przyprawić czosnkiem niedźwiedzim, majerankiem, papryką wędzoną, solą i pieprzem. Wlać 2 łyżki oleju i wymieszać dokładnie. Odstawić na 10 minut.

6

Na blacie ułożyć dwa talerze. Do jednego wlać 2 łyżki oleju a na drugi wysypać trochę bułki tartej. Z masy buraczanej uformować kotlecika i za pomocą dłoni zwilżać go z wierzchu olejem. Następnie obtoczyć w bułce tartej i odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Powtórzyć czynność z resztą masy.

7

Blachę z kotlecikami włożyć do piekarnika i piec około 40 minut.

8

Kotlety buraczane wyjąć z piekarnika i przełożyć na talerze.

Notatki

Czosnek niedźwiedzi możesz zamienić na zwykły czosnek. Masę buraczaną ostawić na 10 minut, aby płatki owsiane zmiękły i skleiły masę. Czas pieczenia zależy od wielkości kotlecików.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz