Śniadania

Wegańskie mini pancakes na mące gryczanej

 

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania około 12 mini pancakes będziesz potrzebować:

  • 1 banan
  • 2/3 szklanki mąki gryczanej
  • ½ szklanki mleka roślinnego (użyłam ryżowego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka cukru brązowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Banana obrać, pokroić i rozgnieść widelcem. Dodać olej i mleko, wymieszać.
  2. W misce wymieszać suche składniki, następnie dodać je do masy bananowej i zmiksować.
  3. Na dużej patelni rozgrzać olej. Nakładać ciasto na patelnie: jeden pancake = jedna łyżka. Smażyć na średnim ogniu z każdej strony, aż się zrumienią.
  4. Placuszki odsączyć na papierze do pieczenia. Podawać z owocami, posypane cukrem pudrem.

 

Wegańskie mini pancakes na mące gryczanej

Wydrukuj przepis
Porcje: 12 mini pancakes Czas przygotowania: 15 minut + godzina w piekarniku

Składniki

  • 1 banan
  • 2/3 szklanki mąki gryczanej
  • ½ szklanki mleka roślinnego (użyłam ryżowego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

1

Banana obrać, pokroić i rozgnieść widelcem. Dodać olej i mleko, wymieszać.

2

W misce wymieszać suche składniki, następnie dodać je do masy bananowej i zmiksować.

3

Na dużej patelni rozgrzać olej. Nakładać ciasto na patelnie: jeden pancake = jedna łyżka. Smażyć na średnim ogniu z każdej strony, aż się zrumienią.

4

Placuszki odsączyć na papierze do pieczenia. Podawać z owocami, posypane cukrem pudrem.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz