Ciastka/ Słodkie

Wegańskie pączki bez glutenu

 

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania około 10 pączków będziesz potrzebować:

  • 200 ml mleka roślinnego (użyłam ryżowe)
  • 1 łyżeczka suchych bezglutenowych drożdży
  • 150 g mąki bezglutenowej (mieszanka do wypieku chleba z firmy Balviten)
  • 25g cukru pudru
  • 2 łyżki mielonego złotego siemienia lnianego + 6 łyżek gorącej wody
  • 1 łyżka rumu
  • około 1 litr oleju do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mleko podgrzać w garnku. Przelać do miseczki i wymieszać z drożdżami.
  2. Siemię lniane połączyć z woda i dokładnie wymieszać. Odstawić na 5 minut.
  3. Mąkę i cukier puder wsypać do termomiksu. Dolać mleko z drożdżami i wymieszać. Następnie dodać siemię i rum. Ciasto wyrabiać do połączenia składników. Przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę (do podwójnego zwiększenia swojej objętości).
  4. W garnku rozgrzać olej (około 170 stopni) i za pomocą dwóch łyżek nakładać ciasto. Smażyć około 3 minuty, do uzyskania lekko brązowego koloru.
  5. Pączki wyłożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  6. Podawać posypane cukrem pudrem lub polane lukrem

Porady:

Pamiętaj, aby włożyć pączki do rozgrzanego oleju. Można to sprawdzić wrzucając niewielką ilość ciasta do oleju. Jeśli uniesie się na wierzch i zacznie bulgotać, to możesz wkładać pączki. Jeśli spadnie ciasto na dno, to jeszcze poczekaj.

Podczas smażenia kontrolować temperaturę oleju

Ciasto wychodzi bardzo klejące, dlatego najlepiej użyć do tego termomiksu lub robota kuchennego.

Pączki najlepiej smakują zaraz po usmażeniu.

 

Wegańskie pączki bez glutenu

Wydrukuj przepis
Porcje: 10 pączków Czas przygotowania: 10 minut + 1 godzina wyrośnięcia + smażenie

Składniki

  • 200 ml mleka roślinnego (użyłam ryżowe)
  • 1 łyżeczka suchych bezglutenowych drożdży
  • 150 g mąki bezglutenowej (mieszanka do wypieku chleba z firmy Balviten)
  • 25g cukru pudru
  • 2 łyżki mielonego złotego siemienia lnianego + 6 łyżek gorącej wody
  • 1 łyżka rumu
  • około 1 litr oleju do smażenia

Sposób przygotowania

1

Mleko podgrzać w garnku. Przelać do miseczki i wymieszać z drożdżami.

2

Siemię lniane połączyć z woda i dokładnie wymieszać. Odstawić na 5 minut.

3

Mąkę i cukier puder wsypać do termomiksu. Dolać mleko z drożdżami i wymieszać. Następnie dodać siemię i rum. Ciasto wyrabiać do połączenia składników. Przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę (do podwójnego zwiększenia swojej objętości).

4

W garnku rozgrzać olej (około 170 stopni) i za pomocą dwóch łyżek nakładać ciasto. Smażyć około 3 minuty, do uzyskania lekko brązowego koloru.

5

Pączki wyłożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

6

Podawać posypane cukrem pudrem lub polane lukrem

Notatki

Pamiętaj, aby włożyć pączki do rozgrzanego oleju. Można to sprawdzić wrzucając niewielką ilość ciasta do oleju. Jeśli uniesie się na wierzch i zacznie bulgotać, to możesz wkładać pączki. Jeśli spadnie ciasto na dno, to jeszcze poczekaj. Podczas smażenia kontrolować temperaturę oleju Ciasto wychodzi bardzo klejące, dlatego najlepiej użyć do tego termomiksu lub robota kuchennego.  Pączki najlepiej smakują zaraz po usmażeniu.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz