Składniki & przygotowanie
Do przygotowania trzech porcji potrzebujesz:
I Etap
- 250 g brązowego ryżu
- 500 ml mleczka kokosowego
- 2 liście kafiry
- 1 łodyga trawa cytrynowa
- 1,5 łyżeczki kurkumy
- 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry
- ½ łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
II Etap
- dwie garście orzechów nerkowca
- 100 g groszku cukrowego
- 1/2 cukini
- szklanka różyczek brokułu
- 10 cm białej części pora
Do podania:
- świeża kolendra
- dymka
- Trawę cytrynową uderzyć kilka razy tępą częścią noża, aby wydobyła z siebie smak. Do garnka wrzucić wszystkie składniki z Etapu I i wymieszać. Gotować na małym ogniu pod przykrywką tak długo jak wymaga tego sposób przygotowania ryżu. U mnie było to 15 minut.
- Pozbyć się końcówek z groszku cukrowego i przeciąć na pół. W garnuszku zagotować wodę i zblanszować groszek.
- Cukinie przekroić wzdłuż na pół i pokroić w plastry. Brokuł podzielić na małe różyczki, a por pokroić w plasterki.
- Pod koniec gotowania ryżu- na ostatnie 5 minut dorzucić warzywa i orzechy. Gotować do miękkości ryżu. Doprawić solą i pieprzem.
- Przełożyć do misek i posypać posiekaną kolendrą i dymką.
Wegańskie risotto z trawą cytrynową i kafirem
Wydrukuj przepisSkładniki
- I Etap
- 250 g brązowego ryżu
- 500 ml mleczka kokosowego
- 2 liście kafiru
- 1 łodyga trawa cytrynowa
- 1,5 łyżeczki kurkumy
- 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry
- ½ łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- II Etap
- dwie garście orzechów nerkowca
- 100 g groszku cukrowego
- 1/2 cukini
- szklanka różyczek brokułu
- 10 cm białej części pora
- Do podania:
- świeża kolendra
- dymka
Sposób przygotowania
Trawę cytrynową uderzyć kilka razy tępą częścią noża, aby wydobyła z siebie smak. Do garnka wrzucić wszystkie składniki z Etapu I i wymieszać. Gotować na małym ogniu pod przykrywką tak długo jak wymaga tego sposób przygotowania ryżu. U mnie było to 15 minut.
Pozbyć się końcówek z groszku cukrowego i przeciąć na pół. W garnuszku zagotować wodę i zblanszować groszek.
Cukinie przekroić wzdłuż na pół i pokroić w plastry. Brokuł podzielić na małe różyczki, a por pokroić w plasterki.
Pod koniec gotowania ryżu- na ostatnie 5 minut dorzucić warzywa i orzechy. Gotować do miękkości ryżu. Doprawić solą i pieprzem.
Przełożyć do misek i posypać posiekaną kolendrą i dymką.
1 Comment
Phone Tracker Free
11 lutego, 2024 at 4:36 pmHow to recover deleted mobile text messages? There is no recycle bin for text messages, so how to restore text messages after deleting them?