Składniki & przygotowanie
Do przygotowania zakwasu będziesz potrzebować:
- 1 kg buraków (4 sztuki)
- 5 liści laurowych
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 1/2 główki czosnku lub 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
- 2 łyżeczki soli
- około 1 l przegotowanej wody
dodatkowo:
- duży wyparzony szklany słoik do przechowywania zakwasu
- gaza do przykrycia
- drewniana łyżka do mieszania zakwasu
Przygotowanie:
- Wodę wymieszać z solą.
- Buraki umyć i obrać. Pokroić w kostkę.
- Ząbki czosnku ułożyć na desce i rozgnieść nożem (nie obierać).
- Do szklanego naczynia wrzucić buraki. Pomiędzy ułożyć przyprawy i czosnek. Wszystko zalać wodą, tak aby składniki nie wystawały poza płyn.
- Naczynie przykryć gazą i odstawić w chłodne miejsce. Zakwas powinien być gotowy po 5-7 dniach.
Porady:
Buraki nie mogą wystawać poza wodę. Może to spowodować, że zakwas spleśnieje.
Ja przechowuję zakwas w piwnicy.
Zakwas codziennie przemieszać drewnianą łyżką.
Zakwas najlepiej przygotować około tygodnia przed wigilią. Jeśli przygotujesz go wcześniej, odstaw do lodówki po koło 7 dniach.
Zakwas na barszcz wigilijny
Wydrukuj przepisSkładniki
- 1 kg buraków (4 sztuki)
- 5 liści laurowych
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 1/2 główki czosnku lub 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
- 2 łyżeczki soli
- około 1 l przegotowanej wody
- dodatkowo:
- duży wyparzony szklany słoik do przechowywania zakwasu
- gaza do przykrycia
- drewniana łyżka do mieszania zakwasu
Sposób przygotowania
Wodę wymieszać z solą.
Buraki umyć i obrać. Pokroić w kostkę.
Ząbki czosnku ułożyć na desce i rozgnieść nożem (nie obierać).
Do szklanego naczynia wrzucić buraki. Pomiędzy ułożyć przyprawy i czosnek. Wszystko zalać wodą, tak aby składniki nie wystawały poza płyn.
Naczynie przykryć gazą i odstawić w chłodne miejsce. Zakwas powinien być gotowy po 5-7 dniach.
Notatki
Buraki nie mogą wystawać poza wodę. Może to spowodować, że zakwas spleśnieje. Ja przechowuję zakwas w piwnicy. Zakwas codziennie przemieszać drewnianą łyżką. Zakwas najlepiej przygotować około tygodnia przed wigilią. Jeśli przygotujesz go wcześniej, odstaw do lodówki po koło 7 dniach.
Brak komentarzy