Świąteczne/ Zupy

Zakwas na barszcz wigilijny

Przygotowanie domowego zakwasu jest bardzo proste. Zamiast kupować gotowe w sklepie, zrób go samodzielnie. Wystarczy kilka składników i gotowe. Pamiętaj, aby przygotować go z co najmniej 7 dniowym wyprzedzeniem.

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania zakwasu będziesz potrzebować:

  • 1 kg buraków (około 4 sztuki)
  • 5 liści laurowych
  • 8  ziaren ziela angielskiego
  • 1/3  główki czosnku lub 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżeczki  soli
  • około 1 l przegotowanej wody

dodatkowo:

  • duży wyparzony szklany słoik do przechowywania zakwasu
  • gaza do przykrycia
  • drewniana łyżka do mieszania zakwasu

Przygotowanie:

  1. Wodę wymieszać z solą.
  2. Buraki umyć i obrać. Pokroić w kostkę.
  3. Ząbki czosnku ułożyć na desce i rozgnieść nożem (nie obierać).
  4. Do szklanego naczynia wrzucić przyprawy i czosnek. Wsypać buraki i wszystko zalać wodą, tak aby składniki nie wystawały poza płyn.
  5. Naczynie przykryć gazą i odstawić (najlepiej na blacie kuchennym). Codziennie mieszać drewnianą łyżka i sprawdzać czy nie pojawiła się pleśń.
  6. Zakwas powinien być gotowy po co najmniej 7 dniach.

Porady:

Buraki nie mogą wystawać poza wodę. Może to spowodować, że zakwas spleśnieje.

Zakwas codziennie przemieszać drewnianą łyżką.

Jeśli pojawi się piana można ją zdjąć łyżką.

Jeśli pojawią się oznaki pleśni – zmiana koloru lub bardzo brzydki zapach, to należy wyrzucić taki zakwas. Usunięcie pleśni z wierzchu nic nie da. Pleśń jest już w całym zakwasie i nie nadaje się do spożycia.

Zakwas najlepiej przygotować w wyprzedzeniem. Jeśli przygotujesz go wcześniej i po spróbowaniu będzie już odpowiednio zakiszony, to odstaw go do lodówki i wyjmij jak będzie potrzebny.

Im zimniej w miejscu gdzie przygotowujesz zakwas, tym wolniej będzie dochodził.

Zakwas na barszcz wigilijny

Wydrukuj przepis
Czas przygotowania: 5-7 dni

Składniki

  • 1 kg buraków (4 sztuki)
  • 5 liści laurowych
  • 8  ziaren ziela angielskiego
  • 1/2  główki czosnku lub 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżeczki  soli
  • około 1 l przegotowanej wody
  • dodatkowo:
  • duży wyparzony szklany słoik do przechowywania zakwasu
  • gaza do przykrycia
  • drewniana łyżka do mieszania zakwasu

Sposób przygotowania

1

Wodę wymieszać z solą.

2

Buraki umyć i obrać. Pokroić w kostkę.

3

Ząbki czosnku ułożyć na desce i rozgnieść nożem (nie obierać).

4

Do szklanego naczynia wrzucić buraki. Pomiędzy ułożyć przyprawy i czosnek. Wszystko zalać wodą, tak aby składniki nie wystawały poza płyn.

5

Naczynie przykryć gazą i odstawić w chłodne miejsce. Zakwas powinien być gotowy po 5-7 dniach.

Notatki

Buraki nie mogą wystawać poza wodę. Może to spowodować, że zakwas spleśnieje.  Ja przechowuję zakwas w piwnicy. Zakwas codziennie przemieszać drewnianą łyżką. Zakwas najlepiej przygotować około tygodnia przed wigilią. Jeśli przygotujesz go wcześniej, odstaw do lodówki po koło 7 dniach. 

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz