Przygotowanie domowego zakwasu jest bardzo proste. Zamiast kupować gotowe w sklepie, zrób go samodzielnie. Wystarczy kilka składników i gotowe. Pamiętaj, aby przygotować go z co najmniej 7 dniowym wyprzedzeniem.
Składniki & przygotowanie
Do przygotowania zakwasu będziesz potrzebować:
- 1 kg buraków (około 4 sztuki)
- 5 liści laurowych
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 1/3 główki czosnku lub 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
- 2 łyżeczki soli
- około 1 l przegotowanej wody
dodatkowo:
- duży wyparzony szklany słoik do przechowywania zakwasu
- gaza do przykrycia
- drewniana łyżka do mieszania zakwasu
Przygotowanie:
- Wodę wymieszać z solą.
- Buraki umyć i obrać. Pokroić w kostkę.
- Ząbki czosnku ułożyć na desce i rozgnieść nożem (nie obierać).
- Do szklanego naczynia wrzucić przyprawy i czosnek. Wsypać buraki i wszystko zalać wodą, tak aby składniki nie wystawały poza płyn.
- Naczynie przykryć gazą i odstawić (najlepiej na blacie kuchennym). Codziennie mieszać drewnianą łyżka i sprawdzać czy nie pojawiła się pleśń.
- Zakwas powinien być gotowy po co najmniej 7 dniach.
Porady:
Buraki nie mogą wystawać poza wodę. Może to spowodować, że zakwas spleśnieje.
Zakwas codziennie przemieszać drewnianą łyżką.
Jeśli pojawi się piana można ją zdjąć łyżką.
Jeśli pojawią się oznaki pleśni – zmiana koloru lub bardzo brzydki zapach, to należy wyrzucić taki zakwas. Usunięcie pleśni z wierzchu nic nie da. Pleśń jest już w całym zakwasie i nie nadaje się do spożycia.
Zakwas najlepiej przygotować w wyprzedzeniem. Jeśli przygotujesz go wcześniej i po spróbowaniu będzie już odpowiednio zakiszony, to odstaw go do lodówki i wyjmij jak będzie potrzebny.
Im zimniej w miejscu gdzie przygotowujesz zakwas, tym wolniej będzie dochodził.
Zakwas na barszcz wigilijny
Wydrukuj przepisSkładniki
- 1 kg buraków (4 sztuki)
- 5 liści laurowych
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 1/2 główki czosnku lub 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
- 2 łyżeczki soli
- około 1 l przegotowanej wody
- dodatkowo:
- duży wyparzony szklany słoik do przechowywania zakwasu
- gaza do przykrycia
- drewniana łyżka do mieszania zakwasu
Sposób przygotowania
Wodę wymieszać z solą.
Buraki umyć i obrać. Pokroić w kostkę.
Ząbki czosnku ułożyć na desce i rozgnieść nożem (nie obierać).
Do szklanego naczynia wrzucić buraki. Pomiędzy ułożyć przyprawy i czosnek. Wszystko zalać wodą, tak aby składniki nie wystawały poza płyn.
Naczynie przykryć gazą i odstawić w chłodne miejsce. Zakwas powinien być gotowy po 5-7 dniach.
Notatki
Buraki nie mogą wystawać poza wodę. Może to spowodować, że zakwas spleśnieje. Ja przechowuję zakwas w piwnicy. Zakwas codziennie przemieszać drewnianą łyżką. Zakwas najlepiej przygotować około tygodnia przed wigilią. Jeśli przygotujesz go wcześniej, odstaw do lodówki po koło 7 dniach.
Brak komentarzy