Świąteczne/ Zupy

Zakwas na żurek

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania będziesz potrzebować

  • 100 g mąki ryżowej
  • 400 ml przegotowanej wody
  • kromka bezglutenowego chleba na zakwasie
  • 5 ząbków czosnku
  • 7 liści laurowych
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku

dodatkowo:

  • wyparzony słoik
  • gaza

Przygotowanie:

  1. Do słoika wsypać mąkę i przyprawy.
  2. Czosnek lekko rozgnieść nożem i przekroić na pół (nie obierać). Dodać do słoika.
  3. Walać wodę i wymieszać. Dodać kromkę chleba.
  4. Przykryć gazą i odstawić na 4-6 dni.

Porady:

Pamiętaj, aby codziennie wymieszać zakwas. Najlepiej użyć do tego drewnianej łyżki.

Zakwas odstawiam na kilka dni na blat kuchenny lub na podłogę w kuchni (w temperaturze pokojowej).

Zakwas na żurek

Wydrukuj przepis
Porcje: 400 ml Czas przygotowania: 5 minut + kilka dni

Składniki

  • 100 g mąki ryżowej
  • 400 ml przegotowanej wody
  • kromka bezglutenowego chleba na zakwasie
  • 5 ząbków czosnku
  • 7 liści laurowych
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • dodatkowo:
  • wyparzony słoik
  • gaza

Sposób przygotowania

1

Do słoika wsypać mąkę i przyprawy.

2

Czosnek lekko rozgnieść nożem i przekroić na pół (nie obierać). Dodać do słoika.

3

Walać wodę i wymieszać. Dodać kromkę chleba.

4

Przykryć gazą i odstawić na 4-6 dni.

Notatki

Pamiętaj, aby codziennie wymieszać zakwas. Najlepiej użyć do tego drewnianej łyżki. Zakwas odstawiam na kilka dni na blat kuchenny lub na podłogę w kuchni (w temperaturze pokojowej).

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz