Składniki & przygotowanie
Do przygotowania będziesz potrzebować
- 100 g mąki ryżowej
- 400 ml przegotowanej wody
- kromka bezglutenowego chleba na zakwasie
- 5 ząbków czosnku
- 7 liści laurowych
- 15 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
dodatkowo:
- wyparzony słoik
- gaza
- Do słoika wsypać mąkę i przyprawy.
- Czosnek w obierkach lekko rozgnieść nożem, przekroić na pół i dodać do słoika.
- Walać wodę i wymieszać. Dodać kromkę chleba.
- Przykryć gazą i odstawić na 4-6 dni.
Porady:
Pamiętaj, aby codziennie wymieszać zakwas. Najlepiej użyć do tego drewnianej łyżki.
Zakwas odstawiam na kilka dni na blat kuchenny lub na podłogę w kuchni (w temperaturze pokojowej).
Zakwas na żurek
Wydrukuj przepisSkładniki
- 100 g mąki ryżowej
- 400 ml przegotowanej wody
- kromka bezglutenowego chleba na zakwasie
- 5 ząbków czosnku
- 7 liści laurowych
- 15 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- dodatkowo:
- wyparzony słoik
- gaza
Sposób przygotowania
Do słoika wsypać mąkę i przyprawy.
Czosnek w obierkach lekko rozgnieść nożem, przekroić na pół i dodać do słoika.
Walać wodę i wymieszać. Dodać kromkę chleba.
Przykryć gazą i odstawić na 4-6 dni.
Notatki
Pamiętaj, aby codziennie wymieszać zakwas. Najlepiej użyć do tego drewnianej łyżki. Zakwas odstawiam na kilka dni na blat kuchenny lub na podłogę w kuchni (w temperaturze pokojowej).
Brak komentarzy