Składniki & przygotowanie
Do przygotowania zupy potrzebujesz:
- 2 l bulionu warzywnego
- 500 g boczniaków
- ½ marchewki
- 300 g ziemniaków
- 1 duża szalotka
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka czosnki niedźwiedziego
- 1,5 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- ½ łyżeczki lubczyku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 5 łyżek oliwy/oleju
- ½ łyżeczki imbiru w proszku
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Grzyby pokroić w cienkie plastry, a szalotkę w dobrną kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- Bulion zagotować i wrzucić przyprawy. Gotować na małym ogniu.
- Na patelni rozgrzać trzy łyżki oliwy. Wrzucić szalotkę i grzyby. Smażyć na dużym ogniu, aż zrobią się złote. Doprawić solą i pieprzem.
- Do bulionu dorzucić boczniaki i szalotkę z patelni. Gotować 10 minut. Następnie wrzucić ziemniaki i marchew. Gotować do czasu, aż ziemniaki zmiękną (około 15 minut).
- Bulion doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy dwie łyżki oliwy, zdejmujemy z ognia i serwujemy.
Porady:
Długość gotowania zupy zależy od wielkości pokrojonych warzyw.
Boczniaki wrzucić na mocno rozgrany tłuszcz. Chcemy, żeby się usmażyły, a nie ugotowały na patelni. Najlepiej chwile je zostawić bez mieszania, aż zbrązowieją. Jeśli nie masz dużej patelni podziel boczniaki i szalotkę na dwie porcje. Zbyt duża ilość składników może spowodować duszenie warzyw i puszczenie wody.
Zupa boczniakowa
Wydrukuj przepisSkładniki
- 2 l bulionu warzywnego
- 500 g boczniaków
- ½ marchewki
- 300 g ziemniaków
- 1 duża szalotka
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka czosnki niedźwiedziego
- 1,5 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- ½ łyżeczki lubczyku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 5 łyżek oliwy/oleju
- ½ łyżeczki imbiru w proszku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Grzyby pokroić w cienkie plastry, a szalotkę w dobrną kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Bulion zagotować i wrzucić przyprawy. Gotować na małym ogniu.
Na patelni rozgrzać trzy łyżki oliwy. Wrzucić szalotkę i grzyby. Smażyć na dużym ogniu, aż zrobią się złote. Doprawić solą i pieprzem.
Do bulionu dorzucić boczniaki i szalotkę z patelni. Gotować 10 minut. Następnie wrzucić ziemniaki i marchew. Gotować do czasu, aż ziemniaki zmiękną (około 15 minut).
Bulion doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy dwie łyżki oliwy, zdejmujemy z ognia i serwujemy.
Notatki
Długość gotowania zupy zależy od wielkości pokrojonych warzyw. Boczniaki wrzucić na mocno rozgrany tłuszcz. Chcemy, żeby się usmażyły, a nie ugotowały na patelni. Najlepiej chwile je zostawić bez mieszania, aż zbrązowieją. Jeśli nie masz dużej patelni podziel boczniaki i szalotkę na dwie porcje. Zbyt duża ilość składników może spowodować duszenie warzyw i puszczenie wody.
Brak komentarzy