Zupy

Zupa owocowa

Najlepsza zupa z dzieciństwa? To oczywiście zupa owocowa. Słodka, letnia i z owocami. W gorące letnie dni aż się prosi o jej ugotowanie. Można ją przygotować z samych truskawek, natomiast ja wolę wymieszać wszystkie sezonowe owoce. Mamy ich teraz pod dostatkiem wiec warto urozmaicić sobie takie proste danie np. dodaniem wiśni, które nadadzą lekko kwaśnego smaku.

Składniki & przygotowanie

Będziesz potrzebować:

  • 2 l wody
  • 200 g wiśni
  • 300 g truskawek
  • 100 g poziomek
  • 100 g borówek
  • kisiel bezglutenowy wiśniowy (użyłam firmy Celiko)
  • około 5 łyżek cukru
  • 150 g suchego makaronu bezglutenowego np.: muszelki

Przygotowanie:

  1. Umyć owoce. Wiśnie przekroić na poł i wydrylować. Odciąć szypułki truskawek i przekroić owoc na pół.
  2. Zagotować wodę w garnku. Dwie łyżki kisielu rozrobić z 1/4 szklanki zimnej wody. Wrzucić owoce i dodać przygotowany kisiel.
  3. Wymieszać i gotować na małym ogniu 3 minuty.
  4. Schłodzić w lodówce.
  5. Ugotować makaron według opisu na opakowania. Odcedzić i zahartować zimną wodą.
  6. Zupę podawać z makaronem.

Porady:

Ilość cukru zależy od słodkości owoców. Dodawaj wedle uznania.

Jeśli nie masz którego z owoców zastąp go truskawkami, ważne żeby zachować odpowiednie proporcje owoców do wody.

Zupę można podawać w temperaturze pokojowej a na upalne dni polecam schłodzoną prosto z lodówki.

Zupa owocowa

Wydrukuj przepis
Porcje: 2 l Czas przygotowania: 15 minut + schłodzenie w lodówce

Składniki

  • 2 l wody
  • 200 g wiśni
  • 300 g truskawek
  • 100 g poziomek
  • 100 g borówek
  • kisiel bezglutenowy wiśniowy (użyłam firmy Celiko)
  • około 5 łyżek cukru
  • 150 g suchego makaronu bezglutenowego np.: muszelki

Sposób przygotowania

1

Umyć owoce. Wiśnie przekroić na poł i wydrylować. Odciąć szypułki truskawek i przekroić owoc na pół.

2

Zagotować wodę w garnku. Dwie łyżki kisielu rozrobić z 1/4 szklanki zimnej wody. Wrzucić owoce i dodać przygotowany kisiel.

3

Wymieszać i gotować na małym ogniu 3 minuty.

4

Schłodzić w lodówce.

5

Ugotować makaron według opisu na opakowania. Odcedzić i zahartować zimną wodą.

6

Zupę podawać z makaronem.

Notatki

Ilość cukru zależy od słodkości owoców. Dodawaj wedle uznania. Jeśli nie masz którego z owoców zastąp go truskawkami, ważne żeby zachować odpowiednie proporcje owoców do wody. Zupę można podawać w temperaturze pokojowej a na upalne dni polecam schłodzoną prosto z lodówki.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz