Składniki & przygotowanie
Będziesz potrzebować :
- 1,6 kg cukinii (5 sztuk)
- 100 g ziemniaków
- 3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 200 g ryżu
- około 2 l warzywnego bulionu
- woda
- oliwa
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- blender ręczny lub termomiks
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. 3 cukinie (1kg) przekroić na pół, a następnie wzdłuż. Przełożyć do miski, wlać 2 łyżki oliwy i przyprawić solą. Wymieszać.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć cukinię. Piec w piekarniku około 25 minut, aż będzie lekko złota. Wyjąć z piekarnika.
- W międzyczasie obrać ziemniaki. przekroić na pół i ugotować.
- Pozostałe dwie cukinie pokroić w plastry. Przełożyć do miski i wymieszać z 2 łyżami oliwy, 1 łyżeczką czosnku niedźwiedziego, ½ łyżeczki bazylii i ½ łyżeczki oregano. Na wcześniej używaną blachę wyłożoną papierem położyć cukinię i piec około 15 minut, aż będzie złota.
- W garnku podgrzać bulion. Upieczoną cukinię i ugotowane ziemniaki przełożyć do termoiksa i zblednować. Dodać szklankę bulionu i jeszcze raz zblendować na gładko. Przelać do garnka z bulionem i podgrzewać na małym ogniu. W tym czasie zupę doprawić czosnkiem niedźwiedzim, oregano, bazylią, solą i pieprzem. Dodać 1 łyżkę oliwy i wymieszać.
- Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie przełożyć go do zupy i podgrzać całość.
- Zupę podawać z plastrami upieczonej cukinii.
Porady:
Dodaj trochę mniej lub więcej bulionu, w zależności jaką konsystencję zupy lubisz.
Na instagramie w wyróżnionych relacjach możesz zobaczyć jak przygotowywałam zupę z cukinii.
Zupa z pieczonej cukinii z ryżem
Wydrukuj przepisSkładniki
- 1,6 kg cukinii (5 sztuk)
- 100 g ziemniaków
- 3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 200 g ryżu
- około 2 l warzywnego bulionu
- woda
- oliwa
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. 3 cukinie (1kg) przekroić na pół, a następnie wzdłuż. Przełożyć do miski, wlać 2 łyżki oliwy i przyprawić solą. Wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć cukinię. Piec w piekarniku około 25 minut, aż będzie lekko złota. Wyjąć z piekarnika.
W międzyczasie obrać ziemniaki. przekroić na pół i ugotować.
Pozostałe dwie cukinie pokroić w plastry. Przełożyć do miski i wymieszać z 2 łyżami oliwy, 1 łyżeczką czosnku niedźwiedziego, ½ łyżeczki bazylii i ½ łyżeczki oregano. Na wcześniej używaną blachę wyłożoną papierem położyć cukinię i piec około 15 minut, aż będzie złota.
W garnku podgrzać bulion. Upieczoną cukinię i ugotowane ziemniaki przełożyć do termoiksa i zblednować. Dodać szklankę bulionu i jeszcze raz zblendować na gładko. Przelać do garnka z bulionem i podgrzewać na małym ogniu. W tym czasie zupę doprawić czosnkiem niedźwiedzim, oregano, bazylią, solą i pieprzem. Dodać 1 łyżkę oliwy i wymieszać.
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie przełożyć go do zupy i podgrzać całość.
Notatki
Dodaj trochę mniej lub więcej bulionu, w zależności jaką konsystencję zupy lubisz. Na instagramie w wyróżnionych relacjach możesz zobaczyć jak przygotowywałam zupę z cukinii.
Brak komentarzy