Zupy

Zupa z pieczonej cukinii z ryżem

 

Składniki & przygotowanie

Będziesz potrzebować :

  • 1,6 kg cukinii (5 sztuk)
  • 100 g ziemniaków
  • 3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 200 g ryżu
  • około 2 l warzywnego bulionu
  • woda
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • blender ręczny lub termomiks

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. 3 cukinie (1kg) przekroić na pół, a następnie wzdłuż. Przełożyć do miski, wlać 2 łyżki oliwy i przyprawić solą. Wymieszać.
  2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć cukinię. Piec w piekarniku około 25 minut, aż będzie lekko złota. Wyjąć z piekarnika.
  3. W międzyczasie obrać ziemniaki. przekroić na pół i ugotować.
  4. Pozostałe dwie cukinie pokroić w plastry. Przełożyć do miski i wymieszać z 2 łyżami oliwy, 1 łyżeczką czosnku niedźwiedziego, ½ łyżeczki bazylii i ½ łyżeczki oregano. Na wcześniej używaną blachę wyłożoną  papierem położyć cukinię i piec około 15 minut, aż będzie złota.
  5. W garnku podgrzać bulion. Upieczoną cukinię i ugotowane ziemniaki przełożyć do termoiksa i zblednować. Dodać szklankę bulionu i jeszcze raz zblendować na gładko. Przelać do garnka z bulionem i podgrzewać na małym ogniu. W tym czasie zupę doprawić czosnkiem niedźwiedzim, oregano, bazylią, solą i pieprzem. Dodać 1 łyżkę oliwy i wymieszać.
  6. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie przełożyć go do zupy i podgrzać całość.
  7. Zupę podawać z plastrami upieczonej cukinii.

Porady:

Dodaj trochę mniej lub więcej bulionu, w zależności jaką konsystencję zupy lubisz.

Na instagramie w wyróżnionych relacjach możesz zobaczyć jak przygotowywałam zupę z cukinii.

Zupa z pieczonej cukinii z ryżem

Wydrukuj przepis
Porcje: 8 Czas przygotowania: 1,5 godziny

Składniki

  • 1,6 kg cukinii (5 sztuk)
  • 100 g ziemniaków
  • 3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 200 g ryżu
  • około 2 l warzywnego bulionu
  • woda
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. 3 cukinie (1kg) przekroić na pół, a następnie wzdłuż. Przełożyć do miski, wlać 2 łyżki oliwy i przyprawić solą. Wymieszać.

2

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć cukinię. Piec w piekarniku około 25 minut, aż będzie lekko złota. Wyjąć z piekarnika.

3

W międzyczasie obrać ziemniaki. przekroić na pół i ugotować.

4

Pozostałe dwie cukinie pokroić w plastry. Przełożyć do miski i wymieszać z 2 łyżami oliwy, 1 łyżeczką czosnku niedźwiedziego, ½ łyżeczki bazylii i ½ łyżeczki oregano. Na wcześniej używaną blachę wyłożoną papierem położyć cukinię i piec około 15 minut, aż będzie złota.

5

W garnku podgrzać bulion. Upieczoną cukinię i ugotowane ziemniaki przełożyć do termoiksa i zblednować. Dodać szklankę bulionu i jeszcze raz zblendować na gładko. Przelać do garnka z bulionem i podgrzewać na małym ogniu. W tym czasie zupę doprawić czosnkiem niedźwiedzim, oregano, bazylią, solą i pieprzem. Dodać 1 łyżkę oliwy i wymieszać.

6

Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie przełożyć go do zupy i podgrzać całość.

Notatki

Dodaj trochę mniej lub więcej bulionu, w zależności jaką konsystencję zupy lubisz. Na instagramie w wyróżnionych relacjach możesz zobaczyć jak przygotowywałam zupę z cukinii.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz