Mamy już sezon na szparagi więc korzystajcie! Pasują do zupy, makaronów, sałatek, jako dodatek do mięs ale również same z masłem i koperkiem. Uwielbiam szparagi 🙂
Składniki & przygotowanie
Do przygotowania będziesz potrzebować:
- 2,5 l bulionu warzywnego
- 600 g białych szparagów
- 450 g ziemniaków
- 5 cm środkowej części por
- 1 szalotka
- mały pęczek koperku
- około 70 ml śmietanki ryżowej
- oliwa
- sól
- pieprz
dodatkowo:
- kilka liści świeżego lubczyku
- blender
- sito
- Szparagi obrać i umyć. Oderwać zdrewniałe końcówki (około 3 cm) i odłożyć je do miseczki.
- Ziemniaki obrać i umyć, pokroić w kostkę. Szparagi pokroić w plasterki około 1 cm. Por przekroić wzdłuż na pół, a następnie w plastry. Szalotkę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Bulion zagotować w garnku. Włożyć końcówki szparag i lubczyk. Gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
- Szparagi wyciągnąć z bulionu i zblednować na gładką masę. Przetrzeć przez gęste sito.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić pokrojone szparagi i smażyć chwilę, aż będą lekko złote.
- Do czystego bulionu wsypać ziemniaki, por, szalotkę i usmażone szparagi. Dodać łyżkę oliwy. Gotować około 10 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.
- W międzyczasie zblendowane szparagi spróbować. Jeśli nie są bardzo gorzkie dolać je do bulionu*.
- Koperek posiekać i wsypać do zupy.
- Śmietankę wlać do kubka i wymieszać z 1/3 szklanki zupy. Mieszaninę stopniowo dolewać do zupy, aby się nie zwarzyła.
- Na koniec szparagową doprawić solą i pieprzem.
- Zupę zdjąć z ognia i przelać do miseczek.
Porady:
Lubczyk nada fajnego smaku zupie, jeśli nie masz nie musisz go dodawać.
Nie wyrzucaj końcówek szparagów! Przydadzą się w trakcie gotowania, aby nadać szparagowego smaku zupie. Jeśli masz więcej takich końcówek z poprzedniego dnia również możesz je dołożyć.
* Zblednowane szparagi nadadzą zupie głębszego smaku i lekko ją zagęszczą. Jeśli są bardzo gorzkie dodaj odrobinę i spróbuj czy taki smak ci odpowiada. Śmietanka, którą dodasz na końcu lekko osłodzi zupę więc dodawaj wedle uznania.
Śmietanka może się zważyć, jeśli wlejesz ją bezpośrednio do zupy. Wymieszaj ją z zupą i dopiero dodaj tyle ile uważasz.
Na instagramie w wyróżnionych relacjach możesz zobaczyć jak przygotowywałam tą zupę.
Zupa szparagowa
Wydrukuj przepisSkładniki
- 2,5 l bulionu warzywnego
- 600 g białych szparagów
- 450 g ziemniaków
- 5 cm środkowej części por
- 1 szalotka
- mały pęczek koperku
- około 70 ml śmietanki ryżowej
- oliwa
- sól
- pieprz
- dodatkowo:
- kilka liści świeżego lubczyku
- blender
- sito
Sposób przygotowania
Szparagi obrać i umyć. Oderwać zdrewniałe końcówki (około 3 cm) i odłożyć je do miseczki.
Ziemniaki obrać i umyć, pokroić w kostkę. Szparagi pokroić w plasterki około 1 cm. Por przekroić wzdłuż na pół, a następnie w plastry. Szalotkę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Bulion zagotować w garnku. Włożyć końcówki szparag i lubczyk. Gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
Szparagi wyciągnąć z bulionu i zblednować na gładką masę. Przetrzeć przez gęste sito.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić pokrojone szparagi i smażyć chwilę, aż będą lekko złote.
Do czystego bulionu wsypać ziemniaki, por, szalotkę i usmażone szparagi. Dodać łyżkę oliwy. Gotować około 10 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.
W międzyczasie zblendowane szparagi spróbować. Jeśli nie są bardzo gorzkie dolać je do bulionu*.
Koperek posiekać i wsypać do zupy.
Śmietankę wlać do kubka i wymieszać z 1/3 szklanki zupy. Mieszaninę stopniowo dolewać do zupy, aby się nie zwarzyła.
Na koniec szparagową doprawić solą i pieprzem.
Zupę zdjąć z ognia i przelać do miseczek.
Notatki
Lubczyk nada fajnego smaku zupie, jeśli nie masz nie musisz go dodawać. Nie wyrzucaj końcówek szparagów! Przydadzą się w trakcie gotowania, aby nadać szparagowego smaku zupie. Jeśli masz więcej takich końcówek z poprzedniego dnia również możesz je dołożyć. * Zblednowane szparagi nadadzą zupie głębszego smaku i lekko ją zagęszczą. Jeśli są bardzo gorzkie dodaj odrobinę i spróbuj czy taki smak ci odpowiada. Śmietanka, którą dodasz na końcu lekko osłodzi zupę więc dodawaj wedle uznania. Śmietanka może się zważyć, jeśli wlejesz ją bezpośrednio do zupy. Wymieszaj ją z zupą i dopiero dodaj tyle ile uważasz.
Brak komentarzy