Świąteczne/ Zupy

Żurek

U mnie w domu z okazji Wielkanocy co roku gotujemy żurek.  Dopiero kiedy przeszłam na bezglutenową dietę robimy samodzielnie zakwas. Wcześniej kupowaliśmy gotowy i może dla tego nigdy nie lubiłam  żurku 😛 Zupę gotuję na bazie zakwasu ryżowego, który trzeba przygotować kilka dni wcześniej. Przepis na ten zakwas jest na moim blogu. Żurek wychodzi delikatny i nie potrzeba do niego dodawać śmietany. Jeśli preferujesz bardziej tradycyjny polecam dodać śmietanę sojową lub ryżową, możesz też użyć zwykłą 30 procentową.  Smak zupy wzbogaci dobrej jakości biała kiełbasa i wędzony boczek.

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania dwóch litrów żurku będziesz potrzebować

  • 500 g białej kiełbasy
  • 100 g wędzonego boczku
  • około 300 ml bezglutenowego zakwasu na żurek
  • 2l bulionu warzywnego
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka majeranku
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego chrzanu
  • sól
  • pieprz

opcjonalnie:

  • śmietanka sojowa/ ryżowa

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki, boczek i cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnie, wrzucić boczek i chwilę smażyć. Kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać dodać cebulę. Usmażyć na lekko złoty kolor.
  2. Bulion zagotować, dodać boczek z cebulą i ziemniaki. Kiełbasę nakłuć w kilku miejscach i dodać do bulionu. Gotować na małym ogniu, aż ziemniaki zmiękną (około 15 minut).
  3. Zdjąć z ognia i wyjąć kiełbasę. Pokroić ją w plastry.
  4. Do bulionu dodać kiełbasę i zakwas. Dodawaj go stopniowo do smaku. Zagotować.
  5. Przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem, chrzanem i majerankiem.
  6. Żurek możesz dodatkowo zabielić śmietaną (porady).

Porady:

Przepis przygotowałam na bazie ryżowego zakwasu, który znajdziesz na moim blogu.

Ilość zakwasu w żurku zależy od Ciebie.

Ziemniaki muszą być ugotowane zanim dolejesz zakwas.

Do żurku możesz dodać śmietanę. Najlepiej użyć sojową lub ryżową. Wlej do szklanki odrobinę zupy, a następnie dodaj śmietanę. Wymieszaj i wlej do zupy.

Żurek

Wydrukuj przepis
Porcje: 2 litry Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 500 g białej kiełbasy
  • 100 g wędzonego boczku
  • 500 ml zakwasu na żurek
  • 2l bulionu warzywnego
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka majeranku
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego chrzanu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1

1. Ziemniaki, boczek i cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnie, wrzucić boczek i chwilę smażyć. Kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać dodać cebulę. Usmażyć.

2

2. Bulion zagotować, dodać boczek z cebulą i ziemniaki. Kiełbasę nakłuć w kilku miejscach i dodać do bulionu. Gotować na małym ogniu, aż zmiękną ziemniaki (około 15 minut).

3

3. Zdjąć z ognia i wyjąć kiełbasę. Pokroić ją w plastry.

4

4. Do bulionu dodać kiełbasę i zakwas. Zagotować.

5

5. Przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem i chrzanem.

Notatki

Żurek przygotowałam na bazie ryżowego zakwasu, który znajdziesz na moim blogu. Wybierz dobrej jakości kiełbasę, wzbogaci to smak zupy.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz